Utmaningen mot den mänskliga handen och sensationella känslan av viktlöshet. För en djupare avslappning.

”Vi vill ge en massage som känns precis som den mänskliga handen”.
Det var Sanyoingenjören Toshihiro Sutos vision vid utvecklingen från konventionella massagestolar till dagens massagefåtöljer. Zero Gravity och den banbrytande tekniken med sensorstyrning och diagnosprogram för att känna av stress och stelhet för att kunna anpassa massagen exakt är unika funktioner i Sanyos Premium- och Comfort massagefåtöljer.

Toshihiro Suto

De senaste åren har marknaden för massagefåtöljer genomgått stora förändringar. Från att endast ha varit en produkt avsett för företag och arbetsplatser samt personer i medelåldern, har intresset för massagestolar tilltagit även i allt yngre åldersgrupper. Förklaringen till detta är ett tilltagande intresse och medvetenhet för friskvård och den egna hälsan. Detta ställer samtidigt allt högre krav på kvalité och funktioner och att massagefåtöljen kan leverera ett högre mervärde samt att massagen ska kunna anpassas individuellt.

”Vi ville göra skillnad i själva utförandet av massagen jämfört med andra varumärken och konventionella massagestolar. Händer kan krama och klämma musklerna runt skuldrorna och det är svårt att uppnå med en maskin. Vi ifrågasatte och arbetade i detalj med hur vi skulle kunna efterlikna detta och innan vi utvecklade själva roboten rådfrågande vi ett team av specialister såsom professionella fysioterapeuter som massörer, sjukgymnaster och läkare.

Vi samlade en stor mängd information, såsom position på akupressurpunkterna, musklernas uppbyggnad, bredd på skuldror och midja, massagetyper och hastigheten i de olika teknikerna. Vi utbildade oss specifikt från experter inom massageterapi från ett team av läkare och terapeuter i ett amerikanskt fotbollslag, som gav oss värdefull information om fysiologi och idrottshälsa. Det arbetet med den kunskap vi och information uppnådde då är fortfarande fundamentet i hur Sanyos massagestolar är uppbyggda, då de viktigaste strukturerna av människokroppen alltid förblir desamma.

Så vi byggde upp massagestolen så att känslan av den ”mänskliga handen” skulle upplevas. När vi uppnådde den ultimata komforten, var vi till slut överens om att vi kommit så nära den ”mänskliga handen” man kunde komma i en massagestol. Detta kan nu upplevas i alla Sanyo Premium- och Comfort massagefåtöljer.

"Massagefingrarna" når hela 160 mm. över skuldrorna.

En massage som griper tag om axlarna kombinerad med en intelligent sensor.

Den unika tekniken ”Shoulder Squeeze Kneading” aktiveras av ledade ”massagefingarna” som rör sig framåt samtidigt som tumliknande rörelser tillsammans återger upplevelsen som professionella händer åstadkommer.

”Japaner föredrar ordentlig knådning på skuldrorna och vi blev överraskade när vi inte hittad enågon massagestol som kunde göra det. Därför utvecklade vi den första massagefåtölj som klarade det. Våra kunders feedback resulterade i utvecklingen av den exempellösa teknologin som nu kunde byggas in i en massagefåtölj för första gången.

Det är framförallt som orsakar stela axlar och nacke och det är mycket behagligt och effektivt att gripa tag och lyfta upp dessa för att få en effektiv återhämtning. Detta klarar den mänskliga massören utan problem. Utmaningen låg i att återskapa rörelsen i massagestolen på ett säkert sätt, då behandlingar av nackpartiet måste ske med en varsamhet för att inte göra med skada än nytta.

I Sanyo Massage når massagen ca 160 mm in över skuldrorna, vilket är den maximala räckvidden en massagefåtölj kan nå till. Massagefåtöljen Sanyo / Panasonic Sensei Sensor ger just denna teknik som tränger djupare in i muskulaturen än konventionella massagestolar och har därför den mest effektiva massagen för axlarna.

Trapeziusmuskeln

Sensorstyrningen med diagnosprogram
Den andra helt oöverträffade funktionen är den patenterade tekniken med stress- och stelhetsavkänning. Massagefåtöljen känner av stressnivån i kroppen och stelhet och spänningar i muskulaturen. Tekniken kommer från lögndetektorer där sensorer läser av hur kroppen reagerar på frågor och påståenden. Istället för ord känner sensorer av hur kroppen svarar på massagestimulansen genom att mäta puls och perspiration, dvs hur mycket kroppen svettas vid en pulsökning. När massagen träffar en stel muskel tilltar microsvettningar i handflatan samtidigt som pulsen ökar. Dtta mäts och massagefåtöljen räknar ut var stelhet finns och kan därmed anpassa massagen helt individuellt.

 

 

Stelhetssensorn användes första gången 2001 i modellen Sanyo DR2010 Sensor. Då gavs massagen baserat på den initiala stelhetsdiagnosen. I Sanyo DR8700 Sensei har tekniken förfinats och utvecklats till att även bestämma stressnivån i kroppen. Massagen bestäms då mer exakt och anpassas tex. mildare vid hög stressnivå och stelhet eller intensivare om en lägre grad av stelhet och stress indikeras.

Sanyo massagefåtöljer inom Premium- resp. Comfort-segmentet är alla utrustade med både axel-gripmekanismen och det intelligenta sensorsystemet med diagnosprogram. Precis som den professionella massören justerar tryck och intensitet utifrån den behandlades stelhet och dagliga form kan Sanyo massagefåtöljer göra exakt samma sak och kommer på det sättet närmare den mänskliga handen än någon annan massagestol eller massagefåtölj på marknaden.

Zero Gravity – känslan av viktlöshet för naturlig avkoppling
Utvecklingsteamets avsikt var att göra en massagestol för bästa avkoppling och vi upptäckte att naturliga kroppshållningen infinner sig i viktlöst tillstånd och att kunskapen fanns inom rymdforskningen. Denna position intar man naturligt i avslappnat tillstånd i rymden och i massagefåtöljen får man känslan av att ligga i en vagga och ”bli ett” med fåtöljen. Tidigare modeller har varit mycket uppskattade för den sköna fotmassagen. Det är känt att kvalitén på återhämtning och blodcirkulation kan förbättras genom att höja läget på fötternas placering. Men att bara höja upp fötterna skapade en för hög belastning på ben och ländryggen. Vi löste detta genom att även luta sätet ca 30º. Därmed var Zero Gravity-positionen uppfunnen. Sanyo Electrics Ltd’s. utvecklingsteams engagerade arbete ledde fram till denna banbrytande teknik som idag anses vara den mest den mest optimala positionen för bästa komfort och avslappning.